Jdi na obsah Jdi na menu

Ethereum (ETH)

15. 12. 2021

Ethereum

Úvod

Ethereum patří mezi starší kryptoměny. Vznikla na přelomu let 2013/2014 jako dílo kanadsko-ruského programátora Vitalika Buterina a jeho kolegy Gavina Wooda. Decentralizovaná open-source platforma zaměřující se na digitální smart contracty, která prošla bouřlivým a kontroverzním vývojem, než se ustálila jako druhá nejvýznamnější kryptoměna na trzích. Někdy označována jako kryptoměna 2. generace, byla spuštěna v roce 2015.

Roku 2017 vznikla Enterprise Ethereum Alliance, uskupení různých soukromých subjektů a firem, které se soustřeďují, přímo či nepřímo, na vývoj a rozvoj struktur sítě Etherea. Mezi členy této skupiny EEA patří i takové váhy jako JP Morgan Chase, Master Card, Delloite, nebo ING a National Bank of Canada.

V současné době prochází významným a obtížným přerodem z PoW kryptoměny na PoS kryptoměnu. Letos přijala protokol EIP-1559, který z ní učinil částečně deflační měnu (část Etherů se "pálí"). Dosavadní pokusy o odpor ze strany tzv. těžařů, jejichž pozice byla s nástupem EIP-1559 oslabena a úplně zmizí po přechodu na PoS přišli vniveč.

Ethereum otevřelo cestu ke vzniku ERC-20 tokenů a stalo se průkopníkem NFT ("en-ef-týček"), které se stávají novou formou digitální kultury. Hlavním cílem je však rozvoj decentralizovaných financí a decentralizovaných autonomních organizací DAO.

DAO incident

Do působení a reputace Vitalika Buterina se silně propsal incident s DAO, kdy došlo k hacknutí DAO (nikoliv Etherea) a pokusu o zcizení 50 miliónů dolarů získaných z crowdsalů. Zabezpečení a systém transakcí nedovoloval hackerům utratit získané tokeny za dříve, než 28 dní, a během této doby se Vitalik Buterin a vedení Ethereum Foundation rozhodlo přistoupit k vysoce kontroverznímu rozhodnutí. Došlo k "hard forku" - rozdělení sítě a přepsání části kódu, čímž byl odříznut přístup hackerů k Ethereové síti. Část Ethereové komunity toto, ale důrazně odmítla jako neoprávněný zásah a projev centralizace a zůstala na původním protokolu. Protože však šlo o menšinu a většinu investorů a těžařů podpořila rozhodnutí EF, musela tato skupina přijmout nový název kryptoměny, a tím vzniklo Ethereum Classic.

Ethereum v následujících měsících prošlo dvěma dalšími "hard-forky", aby zabránilo útokům na svou síť.

Technické parametry

Název: Ethereum (ETH)
Tvůrce: Vitalik Buterin a Gavin Wood
Dokument: "Yellow Paper"
Symbol:  Ξ (vzácně)
Kód: ETH
Dělitelný: 10−18
Jednotky: ETH (1/1),  Gwei (1/1 000 000 000), wei (1/1 trilion)
Protokol: Proof-of-Work (přechod na Proof-of-Stake)
Klient: Různé
Současná verze: Serenity Phase 0, EIP-1559
Hašovací funkce: Keccak-256
Tokenomika: Decentralizovaná platforma smart contractů
Odměna: Cca. 3 za blok
Množství v oběhu: 118 829 085,50 (21. 12. 2021)
Maximální množství: Neomezené
Web: www.ethereum.org