Jdi na obsah Jdi na menu

Monero (XMR)

15. 12. 2021

Monero

Monero (XMR) patří spolu s Dash a Zcash k poměrně anonymním kryptoměnám. Zejména Monero si na tomto staví a snaží se předstihnout Bitcoin v anonymitě a soukromí transakcí. Některé parametry jsou odlišné a Monero dává důraz na kryptografické technologie a anonymizaci. Právě i díky těmto svým kvalitám byl později využívám častěji k nelegální činnosti, oproti Bitcoinu, který je snáz vystopovatelný.

Základem Monera je CryptoNote, protokol vytvořený "Nicholasem van Saberhagenem" (pravděpodobně pseudonym). CryptoNote se zabývá řešením problémů Bitcoinu v oblasti škálovatelnosti, PoW, dohledatelnosti, poplatků a jiných oblastí. Monero však nebylo prvním altcoinem, který aplikoval CryptoNote. Tím byl ByteCoin, dnes již okrajová kryptoměna, která zažila svůj úspěch v době bullrunu 2017. Monero se však dlouhodobě úspěšně usadil v kryptoměnovém povědomí, a je přijímán i některými bitcoin maximalisty jako legitimní alternativa vhodná pro výrazné zabezpečení transakcí.

V čem přesně je tedy jeho zabezpečení odlišné? Zatímco BTC používá dva klíče: privátní a veřejný, Monero užívá čtyři klíče: privátní pro nahlédnutí, veřejný pro nahlédnutí, privátní pro placení a veřejný pro placení. Náhodná generace dat na blockchainu pak vytváří skrytou (stealth) adresu, na kterou je možné peníze poslat. Monero se k uživateli dostává na základě použití obou jeho privátních klíčů. Tím se vytváří systém, kde pouze aktéři vědí, odkud a kam bylo Monero posláno. Transakce je navíc spolupodepsána, již užitými podpisy v blockchainu, ze kterých nelze určit, kdo je skutečným odesilatelem.

Monero zažilo svoje historické ATH v lednu 2018, kdy dosáhlo 542 dolarů. Během bullrunu 2020-2021 se vrátilo, až na 480 dolarů, ale ATH nepřekonalo.

Oproti BTC nemá maximální množství, které bude v oběhu a letos, v květnu 2022, by měla velikost odměn klesnout na minimum 0.6 XMR.

Technické parametry

Název: Monero (XMR)
Tvůrce: "Nicholas van Saberhagen"
Dokument: "CryptoNote v 2.0"
Symbol:  monero  (XMR)
Kód: XMR
Dělitelný: Nestanoveno 
Jednotky: XMR (1/1)
Protokol: Proof-of-Work
Klient: Různé
Současná verze: 0.17.2.3
Hašovací funkce: RandomX
Tokenomika: Privátní elektronická měna
Odměna: 1,16 za blok
Množství v oběhu: 18 750 821 (8. 2. 2022)
Maximální množství: Neomezené
Web: https://getmonero.org/