Jdi na obsah Jdi na menu

Polkadot (DOT)

4. 1. 2022

Polkadot

Síťový protokol, který vznikl za přispění jednoho z předních tvůrců Etherea, Gavina Wooda, vstoupil v roce 2021 do světa komplexního parachainů tokenů DOT a KSM. Polkadot má sloužit k propojení blockchainů a řady internetových projektů ve světa kryptoměn, pomocí tzv. parachainů a aukcí, ve kterých investoři a vlastníci podpoří jednotlivé projekty. První kola aukcí začala přímo i prostřednictvím specializovaných burz v roce 2021 a další kola pokračují i letos.

Co jsou vlastně parachainy? Jde o alternativu k shardingu, metodě, která se užívá k překonání pomalosti a nákladnosti kryptoměnových transakcí. O vývoj shardingu se opírá zejména ETH a přicházející Ethereum 2.0, ale parachain je alternativou. Parachain znamená paralelní blockchain. Blockchainy, které fungují paralelně a umožňují tak vyšší propustnost transakcí kryptoměn. Těchto parachainů nebude neomezené množství, pouze 100, a část z nich získají kryptoměnové projekty právě prostřednictvím aukcí, v nichž představí své úkoly, svou technologii, cíle, svůj tým, a budou se snažit získat důvěru investorů. Ty budou navíc pronajímané vždy jen na dobu 6 měsíců.

Prvních pět projektů, které uspěli v rámci prvního aukčního kola (listopad-prosinec 2021) byla Acala (decentralizovaná finanční síť), Moonbeam (smart contract platform), Astar (decentralizovaná aplikace), Parallel (decentralizovaná síť lendingu a stakingu) a Clover (smart contract platform).

Technické parametry

Název: Polkadot (DOT)
Tvůrce: Gavin Wood
Symbol: polkadot  (DOT)
Kód: DOT
Dělitelný: 10−10
Jednotky: Planck (1/10 000 000 000)
Protokol: NPoS
Původ: Ethereum
Současná verze: v0.9.14
Hašovací funkce: Blake2b
Tokenomika: Síť pro propojení blockchainů
Odměna: 10% staking (obvykle)
Množství v oběhu: 987 579 314 (9. 1. 2022)
Maximální množství: ---
Web: https://polkadot.network/