Jdi na obsah Jdi na menu

Solana (SOL)

12. 2. 2022

Solana

Solana (SOL) je kryptoměna, která patřila mezi divoké karty roku 2021 a zažila loni bombastický růst z 1.5 dolaru 1. ledna 2021, až na 259 dolarů 7. listopadu 2021. Představila se jako síť a kryptoměna, která bude ETH-killer, s extrémně nízkými poplatky, s vysokou rychlostí a efektivitou, a přece zažila, několik velice nepříjemných chvil, které však překvapivě přečkala, událostí, které jiné kryptoměny položily.

Co tedy přesně je Solana? Blockchainová platforma s tokenem SOL, která vznikla v roce 2019 jako proof-of-stake a proof-of-history kryptoměna vyvinutá Solana Labs a Solana Foundation s extrémně nízkými poplatky, které tak jsou její největší konkurenční výhodou ve srovnání s ETH, které dlouhodobě bojuje s velmi vysokými poplatky na své síti, a to i navzdory adopci EIP-1559. Udává se, že poplatky na síti Solana jsou, až 60 tisíckrát nižší, než na ETH síti. White-paper Solany deklaroval, že bude dosažena lepší škálovatelnost bez obětování bezpečnosti a decentralizace. Bohužel, události z podzimu 2021 ukazují, že došlo právě k obětování, jak bezpečnosti, tak decentralizace.

"Restart"

14. září 2021 došlo na Solaně k výraznému nárůstu transakcí, což způsobilo selhání sítě a fork doprovázený pozastavením fungování sítě a "restartem". Tato situace byla velice kritizována v kryptoměnové komunitě, protože ukázala, jak vysoce centralizovaná Solana je. Pro celou řadu kryptoměn je něco takového nemožné bez konsensu těžařů, či validátorů, a často by to úplně zničilo investiční a technickou reputaci takové kryptoměny. V tomto případě kryptoměna přežila, nejspíše i díky tomu, že současným bull-run investorům, ani tak nejde o technologii, decentralizaci, či myšlenku kryptoměn, jako spíše o investiční příležitost, a v tom se Solana ukázala být velice efektivní a propracovaná.

Podobná situace se zopakovala dvakrát v prosinci 2021, přesto Solana přežila. V kryptokomunitě se tak začalo někdy hovořit hanlivě o "slowlaně", či říkat, že Solana je především Solana-killer, spíš než ETH-killer.

V souvislosti s centralizací se pak zmiňuje i extrémně velké množství tokenů držených vývojovým týmem a představiteli Solana Foundation. Podle informací z května 2021 bylo 61% tokenů distribuováno mezi tvůrce, vývojářský tým a společnost Solany. Zbytek šel do komunity, nebo na trh. Pro srovnání, u ETH a XTZ je to zhruba 20%, u ADA 19% a EOS 10%. Je pravda, že existují i centralizovanější kryptoměny, a ani v případě samotného BTC neexistuje úplná decentralizace, avšak Solana se ve svém úvodním dokumentu hájila, že neobětuje decentralizaci a bezpečnost.

Technické parametry

Název: Solana (SOL)
Tvůrce: Raj Gokal, Anatolij Jakovenko
Dokument: "Solana: A new architecture for a high performance blockchain"
Symbol:  solana  (SOL)
Kód: SOL
Dělitelný: Nestanoveno 
Jednotky: Sol (1/1)
Protokol: Proof-of-Stake/Proof-of-History
Současná verze: v1.8.14
Hašovací funkce: SHA256
Tokenomika: Smart contract platforma
Odměna: 8% ročně
Množství v oběhu: 317 630 092 (12. 2. 2022)
Maximální množství: Neomezené
Web: www.solana.com