Jdi na obsah Jdi na menu

Demokraté a Republikáni (USA)

15. 12. 2021

Kryptoměny v americké politice

Postoje amerických politiků z obou dominantních stran, Demokratické strany USA i Republikánské strany USA ke kryptoměnám, je vcelku proměnlivý a ani v jedné ze stran nepřevažuje jasný postoj ke kryptoměnám. Radikální zastánce i hlasité odpůrce kryptoměn lze nalézt v obou těchto politických stranách.

Demokraté a kryptoměny

Nedávno skloňovaným crypto-friendly politikem mezi americkými demokraty se stal nový newyorský starosta Eric Adams, který se stal starostou 1. ledna 2022. Eric Adams po svém zvolení oznámil, že první tři výplaty si vybere v Bitcoinu, a že jeho cílem je změnit New York City na jedno ze světových center kryptoměnového průmyslu a dalších inovativních oborů. To je rozhodně pozitivní signál ze strany starosty jedné z nejdůležitějších světových metropolí.

Republikáni a kryptoměny

V řadách republikánů má podobnou pozici jako Eric Adams Francis X. Suarez, starosta floridské metropole Miami. Ten je dlouhodobým propagátorem BTC a digitálních technologií. Sám začal pobírat plat v BTC, oznámil plán na vznik místní vlastní kryptoměny MiamiCoin a plány umožnit obyvatelům města platit daně v kryptoměnách, zejména v BTC. Na podobný projekt má navázat i NYCCoin a půjde tak o poměrně experimentální formu "městských" kryptoměn.