Jdi na obsah Jdi na menu

Leden 2022

Dramatický propad

Do nového roku vstoupila kryptoscéna a kryptotrhy, stejně jako trhy obecně, s velkým napětím, problémy a obavami. Zatímco akciové trhy, stejně jako kryptotrhy ovlivňovalo očekávání o informacích týkajících se inflace ve Spojených státech amerických a reakce FEDu v otázce úrokových sazeb, kryptotrh byl navíc zasažen menším "bear-marketem", který byl silně stimulován událostmi ve východní Evropě a v Kazachstánu.

Události v Kazachstánu

Kazachstán hraje od loňského úplného zákazu kryptoměn a jejich těžby v Číně důležitou roli v těžařství BTC a jiných kryptoměn. Hashrate v Kazachstánu, tedy množství výpočetního výkonu v rámci BTC sítě, vzrostl z 1.4% v roce 2019 na 18.4% v létě 2021. Tím se Kazachstán umístil na druhém místě, za Spojenými státy americkými, kde se nyní nachází asi 35% hashratu.

V důsledku korupce, nepotismu a zrušení cenového stropu paliv, vypuklo v Kazachstánu letos povstání, během kterého nechal kazašský president Kasym-Žomart Tokajev izolovat Kazachstán a vypnout internet. To vedlo k významnému výpadku hashratu v těžařské síti. V zemi proběhla řada demonstrací a násilností, při kterých vláda použila ostrou munici proti civilistům, ale také nakonec vyšla požadavkům demonstrujících vstříc (omezení vlivu bývalého presidenta Nazarbájeva, zastropování cen paliv, odvolání některých členů vlády atp.)

Přesto po asi deseti dnech demonstrací povstání skončilo, mělo výrazný negativní dopad na cenu BTC a dalších kryptoměn a stimulovalo lednový propad. Nyní se v Kazachstánu opět těží.

Postoj Ruska ke kryptu

Dalším negativním cenovým stimulem na trhu s kryptoměnami bylo řešení postojů uvnitř Ruské federace, která je třetím největším těžařem BTC a kryptoměn. Již v loňském roce přišel pozitivní impuls od ruského presidenta Vladimíra Putina, který v rozhovoru uznal roli kryptoměn.

V lednu se však rozšířila zpráva, že Ruská centrální banka prosazuje úplný zákaz těžby a obchodování s kryptoměnami. Pro BTC a krypto pozitivní reakce přišla ze strany ruského ministerstva financí, které odmítlo úplný zákaz, a namísto toho začalo žádat pouze regulaci.

Situace byla definitivně vyřešena zásahem Vladimíra Putina, který na jednání vláda a představitelů ministerstva financí, centrální banky a dalších autorit kritizoval volatilitu kryptoměn a tedy riziko, které představují pro drobné investory, ovšem zároveň odmítl, že by centrální banka chtěla klást překážky technologickému pokroku a poukázal na výhody, které Rusko má v oblasti těžby, přičemž přímo použil termín mining. Těmi výhodami myslel nadbytek energie a odborníky. Následně nařídil Ruské centrální bance a ministerstvu financí, aby bylo dosaženo konsensu.

O pár dní později přišla zpráva, že Rusko nebude zakazovat těžbu a obchod s kryptoměnami, pouze zavede řadu regulací, zejména v oblasti KYC (know-your-customer), objemu transakcí (všechny transakce v hodnotě nad 8 tisíc dolarů budou hlášeny) a začlenění bankovního systému do krypta prostřednictvím licencovaných burz a institucí určených k obchodování s kryptoměnami.

Návrh zákona by měl být zveřejněn 18. února 2022, což zmíním v příštím "měsíčníku".

Úrokové sazby v USA

Třetím výrazným stimulem, který určoval nálady a ceny na trzích byla otázka inflace ve Spojených státech amerických a úrokových sazeb. FED se nechal slyšet, jak bylo očekáváno, že dojde k několika zvýšením úrokových sazeb v letošním roce, čímž se má bojovat s vysokou inflací ve Spojených státech amerických, která proti předchozím predikcím nepřestala stoupat. Zprávy FEDu pochopitelně poplašili řadu investorů, kteří tak prodávali svá nejrizikovější aktiva, kam stále BTC a jiné kryptoměny patří.

Ceny BTC a ETH

BTC

  • 1. 1. 2022 - $46,422
  • 8. 1. 2022 - $41,585
  • 15. 1. 2022 - $43,433
  • 22. 1. 2022 - $35,761
  • 29. 1. 2022 - $37,742
  • $46,422 měsíční max.
  • $33,520 měsíční min.

ETH

  • 1. 1. 2022 - $3,693
  • 8. 1. 2022 - $3,171
  • 15. 1. 2022 - $3,335
  • 22. 1. 2022 - $2,522
  • 29. 1. 2022 - $2,527
  • $3,895 měsíční max.
  • $2,204 měsíční min.