Jdi na obsah Jdi na menu

Charles Hoskinson

21. 12. 2021

Charles Hoskinson

Americký softwarový programátor a vývojář narozený 5. listopadu 1987 na Havaji. Vystudoval Metropolitní státní univerzitu Denveru a University of Colorado Boulder, kde studoval analytickou teorii čísel.

S Vitalikem Buterin vytvářel síť Ethereum a kryptoměnu Ether (ETH), ale rozešli se na základě filozofických postojů k dalšímu vývoji Etherea (2014). Hoskinson dával větší důraz na komerční využití ETH, zatímco Buterin kladl důraz na neziskovost. Výsledkem byl odchod Hoskinsona a pár dalších spolutvůrců ETH, kteří následně vytváří IOHK (Input Output Hong Kong), společnost zabývající se výzkumem a vývojem kryptoměn.

Hoskinsovým hlavním projektem se následně stala kryptoměna Cardano (ADA) založená na PoS modelu, doprovázená důsledný vědeckým recenzováním a systematickým rozsáhlým ekosystémem vývoje a výzkumu se zaměřením na smart-contracty. Cardano Foundation vedené Hoskinsonem sídlí ve Švýcarsku a jedním z dominantních úkolů Cardano je vytvořit systém smart-contractů, který bude ekologičtější ve srovnání s PoW kryptoměnami.

Hoskinson se v současné době věnuje implementaci Cardano struktur v zemích třetího světa (zejména Afrika), vývoji nových upgradů protokolu a cestování.