Jdi na obsah Jdi na menu

Vitalik Buterin

15. 12. 2021

Vitalij Dimitrijevič "Vitalik" Buterin je kanadský programátor ruského původu, tvůrce kryptoměny a sítě Ethereum. Narodil se do rodiny počítačového programátora v západoruské Kolomně, ale v dětství rodina emigrovala do Kanady za prací. Buterin patřil mezi velice talentované a schopné děti, již od útlého věku a exceloval v matematice, programování a ekonomii. Buterin studoval soukromou střední školu, a následně Univerzitu ve Waterloo (Ontario, Kanada).

Okolo roku 2011 se dozvěděl o Bitcoinu a technologii BTC, na což navázal v listopadu 2013 publikováním základního dokumentu o Ethereu, který popsal jako decentralizovanou těžařskou síť a platformu pro softwarové programování v jednom. V této době představil Ethereum taky jako něco, co bude sloužit, nejen k obchodování a jako forma plateb, ale i jako systém interakce, decentralizovaných autonomních organizací (DAO), "smart-contractů", pojištění atp.

Svou síť Ethereum spustil s dalšími velikány kryptoměnového světa jako je Charles Hoskinson (později tvůrce Cardano ADA) nebo Gavin J. Wood (tvůrce Polkadot a Kusama sítě).

Letos se stal slavným, nejen díky raketovému růstu Etherea a expanzi, kterou tato kryptoměna zažila, ale i díky tomu, že daroval 1.14 miliardy dolarů na pomoc Indii v boji s COVIDem a dalších 336 miliónů dolarů věnoval na výzkum prodloužení věku dožití.

DAO incident

Do působení a reputace Vitalika Buterina se silně propsal incident s DAO, kdy došlo k hacknutí DAO (nikoliv Etherea) a pokusu o zcizení 50 miliónů dolarů získaných z crowdsalů. Zabezpečení a systém transakcí nedovoloval hackerům utratit získané tokeny za dříve, než 28 dní, a během této doby se Vitalik Buterin a vedení Ethereum Foundation rozhodlo přistoupit k vysoce kontroverznímu rozhodnutí. Došlo k "hard forku" - rozdělení sítě a přepsání části kódu, čímž byl odříznut přístup hackerů k Ethereové síti. Část Ethereové komunity toto, ale důrazně odmítla jako neoprávněný zásah a projev centralizace a zůstala na původním protokolu. Protože však šlo o menšinu a většinu investorů a těžařů podpořila rozhodnutí EF, musela tato skupina přijmout nový název kryptoměny, a tím vzniklo Ethereum Classic.