Jdi na obsah Jdi na menu

Proof-of-Stake

15. 12. 2021

Proof-of-Stake je protokol konsensuálního mechanismu blockchainu, který je mnohem méně známý a méně rozšířený, než všeobecně známější "Proof-of-Work" protokol, na kterém pracuje Bitcoin a řada jiných kryptoměn. Paradoxně je PoS starším systémem, který se ovšem díky důrazu na ekologická témata a nové technické pokroky dostává nyní do popředí zájmu kryptokomunity, zejména okolo kryptoměny Cardano (ADA) a nyní probíhajícího procesu změn na Ethereu.

PoS je hlasovacím systémem o prokazování vlastnictví kryptoměny prostřednictvím tzv. validátorů uzamykajících své kryptoměny.

Systém je náchylnější k centralizaci, protože zvýhodňuje velké držitele těchto kryptoměn vyššími odměnami oproti menším držitelům. Větší hlasovací právo má větší držitel měny (u klasické formy PoS). Další nevýhodou je, že stejně jako PoW, i PoS může být napadena 51% útokem, byť v odlišné formě. Zatímco útok 51% u PoW vyžaduje kontrolu 51% a více hašovací hodnoty, u PoS musíte ovládat 51% a objemu PoS měny. Je to tedy nebezpečné u začínajících PoS kryptoměn s nízkou tržní kapitalizací. U zaběhlejších PoS kryptoměn s vysokou tržní kapitalizací (ADA a jiné) je riziko výrazně nižší.

Výhodou je, že nedochází k "těžbě", není nutný nákladný (finančně i energeticky) hardware a vysoká spotřeba energie. Pro srovnání, kryptoměna Tezos (XTZ) uvádí dle dat z března 2021, že roční spotřeba energie BTC je 130 TWh, Etherea 26 TWh (obě na PoW), zatímco XTZ spotřebuje 0.00006 TWH. O něco rozšířenější měna Cardano má spotřebu 0.006 TWh. Energie za transakci u BTC je 1 000 kWh, u ETH 50 kWh a u ADA 0.5 kWh.